Čínská filozofie čaje – Jin a Jang

Pití čaje lze v Číně vysledovat až 5000 let zpátky. Čajová filozofie a kultura pronikla do všech vrstev společnosti za dynastie Tan (618 n. l. – 907 n. l.), protože tehdejší prosperita umožnila mnoha obyčejným lidem lepší fyzické i duchovní zdraví. O účincích čaje na organismus se toho zjistilo mnoho. Patří mezi ně zklidnění smyslů, omlazení mysli, zahřátí žaludku, redukce tělesného tuku, detoxikace, působení proti stárnutí, regulace krevního tlaku atd. Bylo zjištěno, že čaj je darem přírody, aby se tělo a mysl společně spojily. Dokáže zlepšit fyzické zdraví a zároveň pečovat o „vnitřní tělo“, tedy o ducha.

Pití čaje podporuje celoživotní zdraví

Pití čaje přináší jednak okamžité výhody, ale také podporuje celoživotní zdraví. Tradiční čínské čajové lístky obsahují bílkoviny, aminokyseliny, alkaloidy, čajové polyfenoly, katechiny, sacharidy, minerály a vitaminy. Čajové polyfenoly jsou nejvyhledávanějším prvkem a pro mnoho lidí důvodem číslo jedna, proč pijí čaj. Čajové polyfenoly jsou nejsilnějším antioxidantem, který příroda nabízí. V Číně je s pitím čaje spojena důležitá filozofie. Číňané věří v rovnováhu jin a jang v životě. Podle toho se potraviny dělí do 3 kategorií: Tato čajová filozofie doporučuje přizpůsobit jídlo a nápoje aktuálnímu stavu těla. Například zelený čaj je zařazen do kategorie „chladný“, zatímco černý čaj do kategorie „teplý“. Proto se doporučuje pít zelený čaj, když tělo vykazuje příznaky přílišného „ohně“, tedy tepla. Mezi ně patří bolest v krku, bolest kůže, suchý nos nebo zácpa. Černý čaj je naopak vhodný pro zahřátí žaludku a čínské ženy ho upřednostňují při menstruačních křečích. Černý čaj v kombinaci se zázvorem je dokonalým nápojem proti stárnutí.

Čaj z okvětních lístků

Kromě tradičních čajů, jako je zelený, bílý nebo černý čaj, se v Číně pije také velké množství květinových a bylinkových čajů. Velmi oblíbený je například čaj z růží, chryzantém, zázvorový čaj a čaj z čínských datlí (jujube). Díky prvkům bohatým na živiny a jejich „chladivé a hřejivé“ povaze se květinový čaj v Číně konzumuje denně pro potěšení, ale také jako léčebný prostředek. Například je chryzantémový čaj známý svými ochlazujícími a detoxikačními účinky. Zázvorový čaj se zase pije kvůli svému zahřívacímu a antiseptickému účinku, který zároveň stimuluje krevní oběh.

Čajovnictví – čínská filozofie čaje

Čajová kultura v Číně a Japonsku inspiruje „čajismus“ v úzkém spojení se zenem a taoismem. Ten znamená jednoduchost, klid a meditativní životní styl. Proces přípravy čaje a jeho ochutnávání nám umožňuje oprostit se od zátěže každodenního života a soustředit se na proudění horkých tekutin v našem těle. Čínský básník Lotung z dynastie Tchang o něm napsal báseň: První šálek svlažuje mé rty a hrdlo, druhý šálek láme mou samotu, třetí šálek prohledává mé prázdné srdce, ale nachází v něm jen 5000 ponurých symbolů. Čtvrtý pohár způsobuje lehký pot, všechno zlé uniká mými póry. Po pátém poháru jsem očištěn, šestý pohár mě volá do říše nesmrtelnosti. Sedmý pohár, ach, už to nemohu vydržet! Cítím jen závan chladného větru, který mi stoupá skrz rukávy. Krásná báseň, která dobře vystihuje čínskou čajovou filozofii. A co vy? Máte pocit, že na vás má čaj zvláštní účinek? Nebo je to jen nápoj? Možná jste o tom ještě ani nepřemýšleli. Možná si něčeho všimnete při příštím šálku čaje.