Krátce o původu a historii čaje puerh

Podle dostupných pramenů a historických památek se historie čaje Puerh dá celkem snadno vystopovat až do daleké minulosti. Historici se celkem shodují na skutečnosti, že čaj „Pchu“ byl produkován a znám už během vlády Dynastie Východní Chan (leta 25 – 220 našeho letopočtu), tedy víc jak před 1700 lety.

Během vlády dynastie Tchang (618 – 907) si čaje z regionů Xishuangbanna oblíbili šlechtici a po čase Sungské dynastie (960 – 1279) dosáhl Puerh takové kupní síly a ceny, že za něj pořídíte i koně za západních regionů. Obchodovatelnost a cena ho proslavila i po okolních zemích a díky Hedvábné stezce se ve 14. století dostával doslova do celého světa.

Je fakt, že příběhy komodit, které si získaly svůj věhlas a místo na slunci, jsou si obvykle v mnoha prvcích podobné. Takže si zde řekněme trochu poetičtější verzi počátku cesty čaje Puerh. Navíc tu mluvíme o čaji, obecně nápoji spojeném s trochou té mystiky, takže čajoví nadšenci by nám neodpustili pouhý suchý výklad historických faktů. Jaké jsou tedy dávné a tajemné odstíny počátků pěstování v Yunnanu?

Podle jedné z mnoha pověstí byla kultivace prvního čajového keře iniciativou císaře Zhu-ge Lianga. Roku 225 za doby Tří říší, pronikl svým vojskem až k Nannuo, což není nic jiného než právě region Xishuangbanna v Yunnanu. Po příchodu začala jeho vojáky stíhat záhadná nemoc, při které se jim chtělo hrozně spát a nic na to nezabíralo. Když císař spatřil, co se s jeho vojáky děje, zabodl na jedno z hor svou hůl do země. Hůl vyrašila, vyhnala se do výšky a obrostla bleskově listy. Z těchto listů připravil císař nápoj pro své vojáky a zaplašil tak spavou nemoc. Jejich vojenské tažení pak mohlo v klidu pokračovat.

Je třeba zmínit skutečnost, že císař Zhu-ge Liang je reálná osoba. Vojevůdce, panovník, politik a učenec byl a je dodnes pokládán mnoha skupinami historiku za největšího stratéga své doby.

S jeho osobou jsou spojeny i další legendy, ze kterých vlastně vzešly názvy šestí prapůvodních čajových hor. Nesou totiž jména podle šesti věcí, které tam císař během svých válečných výprav zanechal.

A ať už to bylo ve skutečnosti jakkoli, atmosféra místa stále obsahuje starobylé kouzlo.

 
 

Puerh je zdravý

Mnohé lékařské studie prokázaly velký vliv čaje puerh na lidské zdraví. Největší vliv má jako pomocník při hubnutí a při snaze snížit hladinu cholesterolu. Navíc má preventivní účinky proti rakovině.

Snadná příprava čaje

Příprava čaje puerh je poměrně jednoduchá a zvládne ji každý. Stačí navážit patřičné množství čaje, případně kousek odlomit. Sheng puerh se zalévá vodou o teplotě 80°C, shou puerh pak vroucí vodou. Louhuje se dle chuti, obvykle 2-10 minut. Zelený (sheng) puerh vydá několik nálevů, tmavý puerh obvykle jeden, nicméně lze jej možné zalít několikrát.

Nespočet různých čajů

Konkrétních čajů puerh je opravdu mnoho. Doporučujeme sledovat spíše ty kvalitnější (obvykle i dražší) a od prověřených prodejců. Vybírat můžete ze sypané formy, případně lisované. Pak je čaj slisován do různých tvarů - koláčů, hub, misek, placek, cihliček nebo hnízd.