Puerh čaj.cz

o slavném čínském fermentovaném čaji s výbornými účinky na zdraví

Největší oblasti, kde se pěstuje a vyrábí puerh

Pokud vám tento čínský červený čaj padl do oka a chuťových buněk, začne vás v určitý moment zajímat i čaj samotný – třeba místa, odkud pochází a proč se stejného materiálu pocházejí rozdílné typy. Odpovědí je Terroir. Tento termín se sice v čajovém světě příliš nevyskytuje, ale místní podmínky oblastí – podloží, složení půdy, teplota podnebí, vlhkost, srážky, tradice, nadmořská výška, zkušenosti producenta – to všechno se projevuje ve výsledné chuti a vůni. Číňané by nepochybně nezapomněli ani na čchi místa, tedy energii jak oblasti, tak i výrobce čaje.

Ačkoli se Puerh vyrábí na mnoha místech Yunnanu, největší slávu si vydobyl čaj z Šesti prapůvodních čajových hor, anglicky Six Famous Tea Mountains). Znak ? znamená v čínských jazycích doslova „velký“, ale může mít samozřejmě ještě další významy. Protože v této věci neexistuje jakýkoli český uznávaný standard, bude použito buď anglické označení, nebo původní slovo, ačkoli verze Šest proslulých čajových hor by byla asi nepřesnější.

Šest prapůvodních čajových hor

Jinak tedy také Six famous tea mountain je oblasti, která se nachází v regionu Xishuangbanna (Yunnan). Během historie sice doznala změn, ovšem pro naši záležitost je hlavní skutečnost, že následující hory a okolí disponují nejlepšími podmínkami pro kvalitní Puerh. Nacházejí se všechny severovýchodně od Lancangu. Tak se jmenuje za prvé oblast, za druhé horní tok řeky, jinak známé také jako Mekong. Jména jsou tato:

Gedeng
Mansa
Mangzhi
Manzhuan
Yibang
Youle

A aby to nebylo tak jednoduché, existuje ještě druhá skupina hor na jihozápad od Mekonga, takže jich máme dohromady dvanáct.

Mengsong
Menghai
Jingmai
Nannuo
Bada
Youle

Produkce z těchto hor je nejlepší možná, ale samozřejmě existují další regiony, které produkují Pu-erh na velmi vysoké úrovni. Za všechny jmenujme například Bangwei, Banzhang, Yiwu či Jinggu.

Hlavně Banzhang je v poslední době jakousi nepsanou mekkou čajových fanoušků. Pocházejí odsud totiž velmi, velmi silné a dobré čaje Gushu s velkým potenciálem dalšího zrání. Protože ale rostou velmi rychle ceny, objevuje se také mnoho padělku a do běhu čaje zasahuje také degradace přirozenosti biotopu, stromy jsou vyčerpávány příliš častým sběrem a také se rozšiřuje hranice oblasti daleko za místa, která jsou opravdu Bazhangem.