Čaj Pu-Erh a vše, co vás kolem něj zajímá v otázkách a odpovědích

Pu-erh je někdy také zván zabiják tuků. Konzumovat jej ale mohou klidně i štíhlí lidé, protože odbourává pouze tuk přebytečný. Jeho pravidelné pití reguluje lidský metabolismus a Pu-erh je obecně znám mnoha zdravotními účinky, o kterých se dovíte dále. Obsahuje hodně minerálů (železo, zinek, hořčík, vápník), stopové prvky (hlavně známý lapač volných radikálů selen, zinek a mangan), vitaminů (E) a taky dostatek bílkovin. Je možné jej bez problémů pít i pozdě večer kvůli 23x menšímu obsahu taninu, než je tomu u ostatních čajů. Tento červený nápoj je jemným čajem, který mohou pít opravdu všichni – mladí o dříve narození, v kondici v nemoci.

O Pu-erhu trochu více

Tento červený čaj je nejstarší na světě. Hlavně na jihovýchodě Číny je velmi ceněn pro svoje účinky na lidské zdraví jako nejlepší čaj vůbec. Ovšem v Evropě se prosazuje až nyní, s notným časovým posunem. Listy samotné pochází z širokolistých čajových stromů ta-jie (neboli Velký list) a rostou v provincii Jün-nan. Podle odborníků jsou pravděpodobně velmi blízkými příbuznými původních, velmi starobylých čajových stromů.

Tahle čajová rostlina si za svou existenci projde dlouhým zpracováním, které se odehrává hned na několika úrovních. Pu-erh je znám jedinečnou kombinací dosti nezvyklých vlastností. Vyrábí se z neobvykle velkých listů a je pěstován v specifických podmínkách daných podnebím oblasti a půdy hor Jün.nanu a jeho fermentace je pouze částečná. Po době obracení listů a kontrole vhodné vlhkosti během skladování je čaj fermentován bakterií Aspergillus niger po dobu 3 měsíců. Tento hotový produkt ve vlhkém prostředí po několik měsíců až let „kompostuje“ a dozrává.

Jeho chuť je obvykle popsána jako velmi vyvážená. Na druhou stranu je na ni třeba trochu přivyknout, jinak bude konzument možná nadávat na její „zemitou“ příchuť, která je nejvíce znát během prvního louhování. Tenhle chuťový odstín je ale pro znalce a fanoušku Puerhu právě známkou toho, že mají v ruce skutečně svůj oblíbený nápoj, výjimečný a léčivý. Pu-erh je také charakteristický tím, že si právě svou chuť drží i po několika louhováních. Pokud jde o jeho léčivé účinky, nebyl prokázán rozdíl mezi čajem starým dva roky a šedesát let.

Po uvaření má nápoj tmavou červenou barvou. Díky náročné metodě zpracování si uchovává i ty látky, které fermentace běžně likviduje, takže právě tento čaj lze popsat jako čistě přírodní produkt.

Zdravotní účinky Puerhu

Červený čaj Puerh proslul mnoha zdravotními efekty, které většinou zmiňuje už čínská medicinská kniha Pen Chaw Kang Mu of Li z roku 1596.

Tyto účinky, které byly prokázané mnoha výzkumy, jsou uplatněny jak v prevenci, tak i léčení chronických nemocí. Čaj sám obsahuje velmi mnoho minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek), stopové prvky (hlavně zinek, mangan a lapač volných radikálů selen), vitamín E a také bílkoviny.

Boj s tuky a nadváhou

V minulosti byl Puerh dostupný pouze vládcům Číny společně s informací, že likviduje tuky. Tento jeho účinek byl mnohokrát prozkoumán. U věkové hranice 35 – 55 let se při konzumaci Puerhu projevilo trvalé hubnutí o 3 – 9 kilo za měsíc. Hubly i osoby s velmi mírnou nadváhou jen cca kolem 3 kg. Čaj je proto také nazýván zabiják tuků a například Nemocnice St. Antoine v Paříži ověřila u 88% osob hubnutí mezi 3 – 10 kg za měsíc. Pravidelná dávka tohoto nápoje reguluje lidský metabolismus – ve střevě se redukuje vstřebávání tukových látek z jídla.

Snížení cholesterolu

Z výzkumů poslední doby stojí za zmínku SANO (rok 1986). Čaj totiž účinně snížil i hladinu tuku v krvi, tedy cholesterol, podobně jako třeba zelený čaj. Ovšem na rozdíl od něj také rizikové triglyceridy. Klesla váha obézních krys a také tukové zásoby kolem břicha. Vzrostla aktivita adrenalinu v tukové tkáni, takže v ní odpadly triglyceridy, což má také efekt na váhový úbytek.

Nemocnice svaté Anny v Paříži potvrdila, že konzumace tří šálků Pu-erhu po dobu jednho měsíce redukovala hladinu tuku v krvi o 13%, také snížila právě nebezpečné triglyceridy a také kyselinu močovou (Chaw&amb; Kramer, 1990)

Pomáhá také proti narušenému trávení i průjmu.

Zvýšení stavu imunitního systému

Velmi nadprůměrně množství vitaminu E podporuje imunitní systém člověka.

Pročištění, očištění, detox

Červený čaj Pu-erh velmi dobře čistí krev, játra a také vyplavuje z těla toxiny.

Protizánětlivost

Působí velmi dobře proti zánětům a taky se hodí na léčbu některých infekčních chorob.

Lepší zažívání a metabolismus

Pu-erh podporuje velmi účinně lidský metabolismus, produkci slin, posiluje žaludek – podporuje enzymy, které štěpí bílkoviny v potravě, čistí střeva a pomáhá předcházet nadýmání.

Vysoký krevní tlak a ateroskleróza

Při zrání čaje se uvolňují látky, které působí proti kornatění tepen. Jako bonus je také rozšiřují a snižují krevní tlak.

Alkohol

Červený čaj Puerh urychle až dvakrát odbourávání alkoholu a redukuje příznaky kocoviny jako je například boles hlavy

Elixír mládí

Vařte čaj deset minut, pak jej nechte vychladnout a namočte do něj gázu, kterou si pak na 10 minut přiložte na obličej. Je to výborná předehra k masáži obličeje například sezamovým nebo mandlovým olejem.

Čaj proti rakovině

Vědecká obec v Japonsku zjistila u čaje Pu-erh i protirakovinné efekty. Nachází se v něm totiž bohaté množství EGCG a galových kyselin, které brání tvorbě a rozvoji rakovinných látek.

Deprese

Pu-erh působí proti depresím a negativnímu myšlení obecně

Jak ho správně připravit?

Nejlepší je použít měkčí, studenou vodu. Použijte jednu čajovou lžičku na jeden šálek a zalijte až čtyřikrát vodou o teplotě 80 stupňů Celsia (tedy nikoli vroucí). První nálev louhujeme pouze půl minuty, druhý a třetí pak 1 minutu a čtvrtý přecedíme po 1 minutě.

Případně můžete také vypláchnout konvici vroucí vodou, nasypat do ní čaj a dolít nevařící vodou. Výsledek přeceďte maximálně po 3 minutách, jinak Pu-erh zhořkne. Pro plné využití jeho léčivých účinku se doporučuje pít denně 3 – 4 šálky.

Čistota a pravost čaje Pu-erh

V poslední době se právě k Pu-erhu připojily negativní ohlasy kvůli přítomnosti škodlivých látek a problematice o stanovení původu. Nechal jsme tedy provést speciálně pro Pu-erh podrobné analytické testy (přítomnost pesticidů a těžkých kovů), aby nebyly pochybnosti o konzumaci čisté kvality z Yunnanu. Pro bližší výsledky nás kontaktujte. Jsou kdykoli k nahlédnutí, případně k poslání za ofrankovanou obálku. Naše zboží má certifikát kvality a nezávadnosti, které jsou též k dispozici na vyžádání.

Nejčastější otázky a odpovědi:

Odkud Pu-erh pochází?

Jméno Pu-erh odkazuje na oblast, kde byl tento čaj poprvé vyroben: horské údolí jižní části provincie Yunnan poblíž malého městečka Pu-erh. Zde, v jihozápadní provincii Yunnan, v nadmořské výšce kolem 1 500 až 2 000 metrů nad mořem se velmi daří čajovníkům, které dorůstají výšky až 30 metrů a stáří kolem 800 let.

Co Pu-erh odlišuje od jiných čajů?

Díky unikátnímu klimatu a těžko dostupnému horskému prostředí se zde vyvinula naprosto jedinečná čajová kultura. Pěstitelé z Yunnanu sklízejí už přes dva tisíce let tuhé a lesklé listy těchto čajových stromů a vyrábějí čaj podle zcela tradičních postupů. Po pečlivé sklizni suroviny následuje ruční přebrání, sušení a první kvašení. Na rozdíl proti například černému čaji (který se zde pro export vyrábí také), se Pu-erh fermentuje v tmavých sklepech při teplotě 3 stupňů Celsia.

Fermentace je v tomto případě mnohem pomalejší než u dalších čajů – ty se fermentuji na slunci působením tepla. Proces je ukončen po dvou až třech hodinách a listy původně zelené jsou nyní tmavě červené až hnědé.

V případě Pu-erhu vznikají během kvašení účinné látky (díky rozkladu fungidů), díky kterým má velmi osobitou chuť a zvláštní účinky. V souladu s tradičními postupy je i dnes většina Pu-erhů následně zpracován parou a pak slisována. Vznikají tak často archaické formy lisovaného čaje, například Tuo Cha (Tuo znamená lisovat), jejichž tvar připomíná ptačí hnízdo.

Jaké jsou zvláštní účinky Pu-erhu na organismus člověka?

Efekty Pu-erhu byly a jsou empiricky využívány a ověřeny Číňany už od dávných časů. Podle záznamů používali lékaři právě tento čaj během poruch zažívání, proti zácpě, potížích oběhu a obecně na pročištění organismu. Pu-erh zbavuje orgány a tím i tělo nečistot hlavně tím, že z těla vyvádí těžko kovy (krom dalších také radioaktivní cesium a stroncium).

Pomáhá Pu-erh při snaze zhubnout?

Nelze samozřejmě očekávat, že jen pitím čaje bez dalších změn životosprávy čloěk zázračně zhubne. Jsou ale prokázány hubnoucí účinky u osob s nadváhou.

Co tedy Pu-erh jako čaj opravdu přináší lidskému tělu?

Jako u každého čaje jde v první řadě o poživatinu. Že právě tento druh díky specifickému klimatu i způsobu zpracování má prokázané zdravotní účinky na lidský organismus, je uvedeno na druhé straně jeho informačního letáčku.

Jinak má ovšem červený Pu-erh následující pozitivní vlastnosti: obsahuje malé množství kofeinu – asi 23x méně než běžný srovnatelný černý čaj. Díky tomu není problém ho pít i pozdě večer. Jeho chuťově vlastnosti už oceňují také evropští znalci a fanoušci čaje. Z šálku stoupá zemitá a lehce kouřová vůně a jeho chuť je lehká a jemná. Pu-Erh otevírá chuťovým buňkám skutečný koncert, který se jen tak někde nevyskytuje. Je to taková malá fontána chuti, která se šíří při pití celým hrdlem člověka…

 
 

Puerh je zdravý

Mnohé lékařské studie prokázaly velký vliv čaje puerh na lidské zdraví. Největší vliv má jako pomocník při hubnutí a při snaze snížit hladinu cholesterolu. Navíc má preventivní účinky proti rakovině.

Snadná příprava čaje

Příprava čaje puerh je poměrně jednoduchá a zvládne ji každý. Stačí navážit patřičné množství čaje, případně kousek odlomit. Sheng puerh se zalévá vodou o teplotě 80°C, shou puerh pak vroucí vodou. Louhuje se dle chuti, obvykle 2-10 minut. Zelený (sheng) puerh vydá několik nálevů, tmavý puerh obvykle jeden, nicméně lze jej možné zalít několikrát.

Nespočet různých čajů

Konkrétních čajů puerh je opravdu mnoho. Doporučujeme sledovat spíše ty kvalitnější (obvykle i dražší) a od prověřených prodejců. Vybírat můžete ze sypané formy, případně lisované. Pak je čaj slisován do různých tvarů - koláčů, hub, misek, placek, cihliček nebo hnízd.