Jak připravit pu-erh čaj. Krok za krokem.

Jak připravit koláče Pu’er pomocí gaiwanu

Louhování ve stylu Gaiwan nebo Gong Fu může být úžasným způsobem, jak prozkoumat chuť čaje Pu’er. Vícenásobné louhování čaje Pu’er cake v gaiwanu vám umožní poznat jeho chuť v různých fázích procesu extrakce. Začněte světlou chutí a barvou šálku, pak se rozvine do tmavé a bohaté chuti, sledujte, jak se čaj vyvíjí a dokud nedosáhne plné extrakce. Pro přípravu syrového nebo zralého čaje Pu-erh Cakes / Bricks postupujte podle níže uvedených pokynů.

Krok 1: Rozpulte čajový koláček nebo cihlu Pu-er pomocí nože Pu-er.

Položte koláč na tác/nebo rovnou plochu, nechte čajový koláč vzadu, jednou rukou stiskněte a přidržte střed koláče, vyhledejte prostor mezi čajovými lístky pro vložení nože, abyste se vyhnuli rozbití čajových lístků, vložte Pu-er nůž do okraje koláče, jemně otáčejte nožem nahoru a dolů, vyjměte nůž a vyhledejte další prostor, opakujte, dokud se čaj neuvolní a neodpadne. Tím se obvykle odlomí kousek čaje z koláče. Nyní můžete uvolněný kousek z čajového koláče vyjmout a kousek snadno odlomit rukou.

Krok 2: Odměřte sypaný čaj k vylouhování

Hmotnost listu Pu’eru závisí na velikosti vašeho gaiwanu. Na každých 120ML-150ML můžeme použít 7 gramů čaje.

Krok 3: Očistěte gaiwan horkou vodou

Vyčistěte gaiwan horkou vodou (100 °C), po vyčištění vodu v gaiwanu vylijte.

Krok 4: Nasypte čaj Pu’er do gaiwanu

Krok 5: Probuďte čajový lístek

Přiklopte víčko a 5krát pomalu potřepejte gaiwanem nahoru a dolů. To pomůže probudit čajový lístek. Neváhejte si poté přivonět k víčku a vychutnat si vůni.

Krok 6: Opláchněte čaj Pu’er

Naplňte gaiwan horkou vodou a nechte lístky odstát maximálně 5 sekund, poté vodu vylijte. Tím odstraníte nežádoucí menší částečky listů a usnadníte další extrakci při pozdějším louhování.

Krok 7: Nalití horké vody přes okraj gaiwanu

Opět naplňte gaiwan vodou a přelijte ji přes okraj gaiwanu. Počkejte přibližně 10 sekund.

Krok 8: Nalijte čaj do čajového džbánu.

Nalijte čaj do džbánu na čaj. Tím můžete zajistit, že každý člověk pocítí při každém zalití stejnou chuť.

Krok 9: Použijte džbán na čaj k nalití čaje do šálků.

Krok 10: Vychutnejte si čaj Pu’er

Poznámka

Pokračujte v louhování tolikrát, kolikrát chcete (obvykle vydrží čaj Pu’er louhovat více než 10krát), přičemž ke každému louhování přidejte 5-10 sekund. Postupem času sledujte vývoj listu a prohlubování barvy nálevu. Nejdůležitější je věnovat pozornost měnící se chuti při každém máchání. Jakmile se síla čaje přestane projevovat, jsou lístky plně extrahovány.