8 překvapivých zdravotních účinků sypaného čaje

Nevíme přesně, jak se zesnulé královně Alžbětě II. podařilo dožít plných, vitálních 96 let. Víme však, že měla jeden zvyk, který sdílelo mnoho jejích poddaných ve Spojeném království a který právě mohl přispět k dlouhému a zdravému životu: Každý den pila čaj.

Ačkoli čaj není ve Česku tak populární jako ve Velké Británii nebo v mnoha jiných částech světa, nejnovější výzkumy o čaji a zdraví by mohly stačit k tomu, aby si získaly některé nové příznivce. A miliony lidí, kteří již čaj pijí, mohou podle vědců popíjet svůj další šálek s vědomím, že tím mohou bojovat proti všem možným chorobám srdce, stresu i řídnutí kostí.

Ačkoli některé výzkumy konkrétních přínosů nejsou jednoznačné, „v zásadě platí, že čaj je zdraví prospěšný nápoj,“ říká Jeffrey Blumberg, aktivní emeritní profesor výživy na Tuftsově univerzitě. Koneckonců, říká on i další odborníci, čaj je rostlinná potravina. Ať už se jedná o černý, zelený nebo oolong, všechny pravé čaje pocházejí z listů rostliny Camellia sinensis. (Bylinné čaje, které pocházejí z různých rostlin, mohou mít jiné účinky).

Všechny pravé čaje obsahují sloučeniny známé jako flavonoidy, které jsou antioxidanty, což znamená, že mohou zabránit nebo oddálit některé druhy poškození buněk. Některé flavonoidy v čajích, zvané katechiny, zřejmě bojují proti zánětům, chrání cévy a mají další potenciálně zdraví prospěšné účinky. I když je obsah katechinů v zelených čajích vyšší než v černých čajích, které jsou v Evropě oblíbené, není jasné, zda to má vliv na zdraví, říká Blumberg. Za prvé, říká, že krevní testy zjistily podobné hladiny flavonoidů u lidí, kteří pijí zelený nebo černý čaj.

Podle vědců mohou ke zdraví přispívat i další látky obsažené v čaji, včetně kofeinu a aminokyseliny zvané L-theanin.

Různé čaje by mohly mít různé účinky, „ale to je druh detailu, který jsme zatím opravdu nevyřešili,“ říká Marilyn Cornelisová, docentka preventivní medicíny na Northwestern University. „Teprve začínáme více rozumět čaji a jeho zdravotním přínosům.“

Dosud provedené výzkumy však naznačují, že by vám čaj mohl pomoci:

1. Žít déle

Podle studie zveřejněné loni v září v časopise Annals of Internal Medicine se u lidí ve Velké Británii, kteří denně vypili dva nebo více šálků čaje, snížilo riziko úmrtí po dobu více než deseti let sledování. Studie, kterou vedli vědci z National Cancer Institute, byla pozoruhodná tím, že byla rozsáhlá a zahrnovala půl milionu lidí, a také tím, že zahrnovala převážně pijáky černého čaje. Předchozí studie, které ukazovaly, že pijáci čaje žijí déle, se většinou zaměřovaly na pijáky zeleného čaje v Asii.

Upozornění: Tyto studie sice ukazují, že pijáci čaje žijí déle, ale nedokazují, že by čaj byl příčinou. Pijáci čaje mohou mít i jiné vlastnosti nebo návyky, které výzkumníci nezohlednili a které jsou důležité. Cornelis, který byl spoluautorem nedávné studie, také poznamenává, že britští pijáci čaje se mohou v některých ohledech lišit od pijáků čaje ve Spojených státech, ačkoli oba dávají přednost černým čajům.

Jedním z rozdílů je podle Blumberga to, že Britové mají tendenci pít silnější čaj. Studie se však nezabývala silou čaje.

2. Snižuje riziko srdečních onemocnění

Pokud čaj pomáhá lidem žít déle, může být hlavním důvodem to, že chrání zdraví srdce. Nedávná studie dlouhověkosti lidí ve Velké Británii zjistila, že pijáci čaje mají menší pravděpodobnost úmrtí na jakékoli kardiovaskulární onemocnění, včetně infarktu a mrtvice.

Jiné studie naznačují, že čaj může pomáhat snižovat krevní tlak a zlepšovat profil cholesterolu. Zánět hraje velkou roli při srdečních onemocněních, takže je logické, že protizánětlivé flavonoidy v čaji by mohly pomoci, říká Blumberg.

3. Snižuje riziko cukrovky

Studie o tom, zda čaj souvisí se snížením rizika cukrovky 2. typu, přinesly nejednotné výsledky. Ale jeden nedávný přehled mnoha studií naznačuje, že pijáci čaje skutečně získávají určitou ochranu – pokud pijí poměrně hodně čaje. Studie, kterou čínští vědci prezentovali na konferenci Evropské asociace pro studium diabetu, zjistila o 17 % nižší riziko u lidí, kteří vypijí alespoň čtyři šálky denně.

4. Udržuje váhu na uzdě

Čaj, stejně jako káva, má zřejmou přitažlivost pro lidi, kteří se snaží vyhnout nadbytečným kilům: Katherine Zeratsky, registrovaná dietoložka na Mayo Clinic, říká: „Čaj je bez kalorií, alespoň pokud do něj nepřidáte mléko nebo cukr. Podle ní může být chutnou, hydratační a hlad zahánějící alternativou sladkých limonád a dalších kalorických nápojů.

Některé studie naznačují, že spojení kofeinu a katechinů v čaji může lidem pomáhat spalovat více kalorií a tuků. Na skutečné účinky na váhu si však ještě musíme počkat.

Podle Národního centra pro doplňkové a integrativní zdraví „nebylo prokázáno, že by doplňky stravy obsahující výtažky ze zeleného čaje vedly k významnému úbytku hmotnosti u dospělých osob s nadváhou nebo obezitou“. Některé přípravky na hubnutí obsahující zelený čaj byly spojeny se vzácnými případy poškození jater, uvádí centrum.

5. Zachovejte si bystrost a ostražitost

Kofein samozřejmě pomáhá mnoha lidem být čilý. Studie ukazují, že může zvýšit bdělost, pozornost, reakční dobu a fyzickou výkonnost. Množství kofeinu potřebné k dosažení maximálního přínosu bez nežádoucích vedlejších účinků, jako je nervozita a špatný spánek, se však u jednotlivých osob liší, říká Cornelis.

To je jeden z důvodů, proč by se některým lidem mohl hodit čaj: Má méně kofeinu než káva. V jedné malé studii lidé, kteří celý den popíjeli kofeinové nápoje, dosáhli podobného zvýšení bdělosti bez ohledu na to, zda šlo o kávu nebo čaj – po dni, kdy pili čaj, však lépe spali.

Podle Cornelise je otevřenou otázkou, zda kofeinové nápoje mohou podpořit dlouhodobější kognitivní funkce a snížit riziko demence.

6. Budete se cítit méně vystresovaní

Už samotný akt uvaření šálku čaje může poskytnout „uklidňující moment“, říká Blumberg. „Je opravdu velmi ohleduplné postavit konvici na sporák, aby se uvařil šálek, a minutu počkat, než se v šálku vylouhuje.“

Dalších několik minut, kdy si jen tak sednete s teplým nápojem, je také uvolňující, říká Zeratsky.

Některé látky obsažené v čaji, včetně aminokyseliny L-theanin, však mohou také napomáhat relaxaci, říká Cornelis. Některé výzkumy podporují myšlenku, že pití čaje pomáhá lidem rychleji se zotavit ze stresu.

7. Udržuje vaše kosti silné

V některých studiích je pití čaje spojeno s větší hustotou kostí u starších osob. Jedna studie, které se zúčastnilo asi 1 000 mužů a žen, zjistila nejvyšší hustotu kostí u těch, kteří byli zvyklí pít čaj nejméně 10 let.

8. Prevence rakoviny… možná

Studie o tom, zda pijáci čaje získávají nějakou ochranu před rakovinou, přinesly rozporuplné výsledky, tvrdí Blumberg a Cornelis. Některé studie naznačují, že u některých druhů rakoviny by mohl být přínosem. V nedávné studii provedené na lidech ve Velké Británii však vědci nezjistili nižší míru úmrtí na rakovinu mezi pijáky čaje. Některé studie dokonce zjistily možnou souvislost mezi pitím velmi horkého čaje a zvýšeným rizikem vzniku některých druhů rakoviny jícnu.

ZÁLEŽÍ NA TOM, JAK ČAJ PIJETE?

Co je ve vašem šálku (nebo sklenici či láhvi) čaje? Odpovědi se mohou značně lišit. Zatímco na některých rozdílech nemusí záležet, na jiných pravděpodobně ano, tvrdí odborníci.

Mezi pravými čaji, z listů rostliny Camellia sinensis, jsou nejoblíbenější tyto:

  • Zelený čaj: Tento čaj je oblíbený v Asii a je méně zpracováván než ostatní druhy, takže v konečném produktu zůstává více určitých rostlinných sloučenin. Typický šálek obsahuje 28 miligramů kofeinu.
  • Černý čaj: Tento čaj je ve Spojených státech nejoblíbenější. Je zpracováván způsobem, který vede k fermentaci a změnám barvy a chuti. Typický šálek obsahuje asi 50 miligramů kofeinu, což je zhruba polovina toho, co je v šálku kávy.
  • Čaj oolong: Tento čaj se zpracovává tak, aby jeho chuť a kofeinový profil byl přibližně uprostřed mezi zeleným a černým čajem.

Současný výzkum neposkytuje žádný pádný důvod, proč upřednostnit jeden z nich před druhým, říká výzkumník v oblasti výživy Jeffrey Blumberg z Tuftsovy univerzity. Říká, že byste se mohli inspirovat u nadšenců, kteří „kombinují čaj s jídlem stejně, jako někteří lidé kombinují víno s určitými potravinami“.

Další faktory, které je třeba zvážit:

  • Bezkofeinový čaj: Čaj, stejně jako kávu, lze bezkofeinově upravit. Tento proces snižuje hladinu antioxidantů, ale pouze o 10 až 15 procent, říká Blumberg.
  • Mléko: Některé studie naznačují, že bílkoviny v mléce se vážou na flavonoidy v čaji a snižují jejich dostupnost v těle, říká Blumberg. Jiné studie však takový účinek nezjistily. Nedávná rozsáhlá studie, která prokázala výhodu dlouhověkosti u pijáků čaje, nezjistila žádné rozdíly mezi těmi, kteří si do čaje dávali mléko. Blumberg poznamenává, že kapka mléka ve velkém hrnku čaje může mít zcela jiný účinek než nápoj, který je napůl mlékem a napůl čajem.
  • Cukr: Podle výzkumnice Marilyn Cornelisové ze Severozápadní univerzity může být příznivé účinky čaje snadno anulovány, pokud si ho budete přisypávat cukrem, který má mnoho negativních účinků na zdraví.
  • Led: Nedávná zpráva čajového průmyslu uvádí, že 75 procent čaje vypitého ve Spojených státech je ledový. Většina tohoto čaje může postrádat výhody horkého čaje, říká Blumberg. Za prvé, říká, že bývá zředěný ledem a často obsahuje cukr. Většina z nich je také balená a částečně kvůli dlouhé době skladování neobsahuje užitečné rostlinné sloučeniny, říká. Pro milovníky ledového čaje je podle něj řešením připravit si vlastní silný nálev ze dvou čajových sáčků na šálek, přidat led a ihned vypít. Dokonce i ponechání čaje v lednici může podle něj snížit jeho účinnost. Také je dobré vědět: Nedávná studie dlouhověkosti nezjistila žádné rozdíly mezi lidmi, kteří pili čaj při různých teplotách.