Protože se čaj pu erh vyrábí v různých typech příchutí, existuje také mnoho způsobů, jak jej upravit. Někteří milovníci čaje by řekli, že chutná hořce, zemitě, štiplavě a dokonce i rybí. Tyto chuťové rozdíly lze vysledovat z rozdílů v odrůdách čaje.
- Pokud je čaj pu erh příliš hořký, můžete ho prostě uschovat a skladovat v čajovém košíčku, abyste napomohli jeho přirozenému stárnutí. Některé čaje pu erh jsou sklízeny předčasně, což má za následek hořkou a těžkou chuť. To můžete vždy upravit tím, že jej necháte po určitou dobu uložený ve vzduchotěsné nádobě.
- Pokud máte hořkou chuť čaje, můžete také upravit dobu louhování. Delší doba louhování bude mít za následek koncentrovanější chuť, která je hořčí. Chcete-li se tomu vyhnout, můžete upravit dobu louhování 3-4 minuty na 2-3 minuty. Čím kratší bude doba louhování, tím méně koncentrovaná bude chuť.
- Pokud máte čaj pu erh, který je přirozeně hořké chuti, můžete čajové lístky před samotným louhováním pouze omýt. Můžete je omýt studenou tekoucí vodou. Tím se odplaví některé přidané aroma, jako je kouřovost a hořkost. Kouřová příchuť pochází z procesu vypalování z výroby čaje. Vůně hořícího palivového dřeva se prolíná s chutí čaje.
Můžete si také pohrát s teplotou vody, kterou použijete při louhování čajových lístků. Teplejší teplota vody bude mít za následek vyšší koncentraci infuze chuti. Zatímco chladnější teplota vody má za následek menší koncentraci nálevu chuti vašeho čaje. To také pomáhá kontrolovat zemitost nebo hořkost čaje.