Čaj Pu Erh je obzvláště osobitý druh čaje. Často neexistuje žádná střední cesta; buď ho milujete, nebo ne. Je to hluboký, nesmírně silný čaj, který často prošel desítkami let zrání a dává vzniknout chuti, která se mnohým zdá zvláštní. Bez ohledu na to, kolik špičkových čajů ochutnali, mnoho lidí není typem Pu Erhu. Odborníci doporučují při první ochutnávce čaje Pu Erh konzumovat kvalitní vzorek. Místo toho riskujete zkažený Pu Erh, který vás odradí od dalšího vyzkoušení tohoto čajového nápoje.
Kvalita čaje Pu Erh se může značně lišit a existuje několik příčin těchto rozdílů. Tyto rozdíly naznačuje množství čajů Pu Erh dostupných na trhu, které se liší kvalitou i cenou. Co přesně odlišuje špatný čaj Pu Erh od dobrého čaje Pu Erh? V tomto článku jsou popsány hlavní rozdíly, abyste si mohli svůj příští šálek čaje Pu Erh plně vychutnat.
Původ čajových lístků
Vlastnosti čaje se liší v závislosti na místě jeho pěstování. Čaj Pu Erh dobré a prvotřídní kvality využívá kultivar Yunan Large-leaf. Lincang, Xishuangbanna, Baoshan a Pu’er (Simao) jsou čtyři hlavní nebo hlavní tradiční oblasti produkce čaje Pu Erh v Číně. Každá lokalita má navíc své reprezentativní místo. Například v případě Lingcangu k těmto místům patří Mengku a Fengqing. Šest z deseti proslulých čajových hor se nachází v Xishuangbanně. Banzhang, Yiwu, Yibang, Nannuo a Jingmai jsou jedny z nejznámějších čínských čajových hor současnosti, kde lze sklízet čajovník velkolistý (Camellia sinensis), zdroj rostliny pro výrobu čaje Pu Erh. Pokud váš čaj Pu Erh pochází z této oblasti nebo z jakékoli blízké oblasti v Číně, pak je pravděpodobné, že váš čaj Pu Erh bude patřit do kvalitativně lepší skupiny.
Pokud je váš čaj Pu Erh pěstován a sklízen v jiných částech světa nebo v jiných oblastech kromě výše uvedených míst, pak můžete očekávat, že čaj Pu Erh může chutnat jinak a nepříjemně. Tento rozdíl může být způsoben jinými podmínkami pěstování, jako je teplota, vlhkost a podobně. Takové situace mohou změnit chuť a vzhled čajových lístků, což má za následek špatnou kvalitu čaje Pu Erh.
Stáří čajovníku
Přestože druh čajovníku velkolistého, k němuž patří všechny čajovníky Pu Erh, obsahuje několik poddruhů. Sběrači čajových lístků mohou čajovníky identifikovat různými způsoby. Stáří čajových stromů umožňuje sběračům srozumitelným způsobem posoudit jakost. Čím hlouběji je kořen starého čajovníku, tím více živin a minerálů může přijmout. Více živin a minerálů zajišťuje vynikající kvalitu čaje. Obecně platí, že čajovník starý 60 let je lepší než čajovník starý 20 let. Existuje také několik čajovníků starších než sto let, což je neobvyklé.
Dnes mohou poskytnout lístky k výrobě čaje Pu Erh nejen staré čajovníky, ale existují také lístky z čajových keřů, malých stromků z udržitelného zemědělství a divokých čajovníků. Nejkvalitnější zásoby listů však pocházejí ze starých čajovníků, následují divoké stromy, malé stromky pěstované udržitelným způsobem a čajové keře.
Vzhledem k tomu, že se množí ze semen, nikoliv z klonů, mají staré čajovníky největší genetickou rozmanitost. Na rozdíl od klonového typu jsou čaje vyrobené z těchto starých čajovníků plnější, složitější a poskytují úžasnou chuť a zážitek. Staré čajovníky také po generace prospívají zcela samy bez pomoci člověka, nikdy nepotřebovaly herbicidy ani hnojiva.
Staré čajovníky mají nízký výnos, přesto je po čaji z nich značná poptávka. Výrobci čaje občas míchají lístky ze starých čajovníků s lístky z čajových keřů, aby vyrobili více produktů a uspokojili tak rostoucí poptávku. Abyste se nenechali napálit, je nezbytné rozpoznat rozdíly mezi vlastnostmi různých zdrojů listů.
Tato myšlenka neznamená, že každý čaj Pu Erh vyrobený z keřů je nekvalitní. Čaje vyrobené z keřů však nemají bohatší a plnější chuť čaje Pu Erh vyrobeného z listů starých stromů, takže by neměly vyžadovat přemrštěné ceny. Povědomí o výše uvedených vlastnostech by vám proto mělo pomoci vyhnout se přeplácení při nákupu čaje.
Podmínky skladování
Čajové lístky Pu Erh je třeba skladovat při správné teplotě a vlhkosti. Nicméně teplé a vlhké skladovací podmínky často poškozují chuť, aroma a celkovou kvalitu čaje. Vhodně uchovávané čajové lístky Pu Erh by měly mít dlouhotrvající příchuť, která pokryje jazyk. Měl by být také aromatický, svěží a jemný. Čajové lístky, které byly nevhodně ošetřeny, často postrádají chuť a některé mohou mít silný nepříjemný zápach.
Hodnocení zdroje čajových lístků Pu Erh vyžaduje odborné znalosti a výsledky jsou často nejisté. Jak již bylo řečeno, mnoho čajů ze starých čajovníků obsahuje listy keřů. Skutečně staré čaje jsou vzácné a jejich výroba vyžaduje mimořádně přísnou kontrolu kvality od renomovaného dodavatele.
Doba sklizně
Čajové lístky Pu Erh se často sbírají na jaře, v létě a na podzim. Těsně před prvními dešti v Číně, obvykle kolem března, se otevírají nová čajová poupata. Čaj Ming Qian, který označuje čaje vyrobené před čínským svátkem Qingming, je název pro úplně první jarní sklizeň. Za nejcennější a nejlépe produkovanou sklizeň roku je považován čaj Ming Qian. Nakonec se čajové lístky sklízejí ještě dvakrát před monzunovým obdobím. Podzimní sklizně listů jsou často horší než jarní sklizně, ale z hlediska kvality lepší než letní sklizně. Pokud tedy chcete investovat do kvalitního čaje Pu Erh, musíte se ujistit, že čajové lístky, které chcete od prodejce zakoupit, jsou sklízeny na jaře.
Třídy čaje Pu Erh
Existuje deset tříd čaje Pu Erh, od jedné do deseti. Počet pupenů, kvalita lístků a doba sklizně ovlivňují jednotlivé stupně. Mladší lístky blíže k pupenu jsou označeny nižšími čísly, zatímco vyšší čísla představují starší lístky dále podél stonku. Za ideální uspořádání se považuje pupen a dva listy. Některé čajové koláče Pu Erh kombinují různé stupně, aby se dosáhlo určité chuti. Výrobce čaje toto míchání často uvádí. Příležitostně mohou výrobci spojovat různé druhy čaje z mnohem méně benevolentních pohnutek.
Každá třída čaje Pu Erh má odlišnou chuť. Je lepší vědět, jakou chuť máte rádi, než se spoléhat pouze na třídu čaje. Obecně však platí, že s vyššími stupni se často pojí lepší nebo vynikající kvalita čaje Pu Erh. Musíte vědět, zda váš výrobce nesmíchal různé čajové třídy, protože to může ovlivnit chuť a aroma lístků, což může vést ke špatné kvalitě čaje Pu Erh.
Chuť a vůně
Nepříjemný nebo rybí zápach je první známkou špatného skladovacího prostředí. Mohlo se jednat například o provozovnu s extrémními výkyvy teplot nebo o provozovnu, která je velmi vlhká. To vše může mít za následek špatnou kvalitu čaje Pu Erh. Kromě toho by čaj neměl být silně cítit plísní. Čaj Pu Erh by měl spíše vonět sladce, jako sušené ovoce nebo med. Čaj Pu Erh vynikající kvality také voní zemitě a poněkud dřevitě. Přijatelným pravidlem je, že byste neměli konzumovat něco, co je pro vás příliš nepříjemně cítit.
Kterou odrůdu čaje Pu Erh pijete nejraději? Pokud si vyberete čajové lístky prvotřídní a nejvyšší kvality, budete mít možnost výrazných zdravotních výhod v každém doušku.
Výše uvedené vlastnosti vysoce kvalitních čajových lístků Pu Erh by měla mít společnost, která vám čajové lístky Pu Erh prodává. Kromě toho hledejte výrobce čaje Pu Erh, který používá etické a bezpečné metody sběru. V žádném kvalitním čaji Pu Erh by také neměly být přítomny chemické látky a pesticidy. Nechcete přece konzumovat šálek fermentovaného čaje zatíženého chemikáliemi nebo přísadami, které by eliminovaly všechny jeho zdravotní výhody.